Huisvesting en facility management
Optimalisatie ambtelijke huisvesting
De coronacrisis geeft een nieuwe dimensie aan het huisvestingsplan. Plaats- en tijdonafhankelijk werken, thuiswerken en digitaal (samen)werken zijn vast onderdeel van de nieuwe manier van werken. Ook de anderhalve meter kantooromgeving beïnvloedt de huisvestingsplannen nog enige tijd. Deze ontwikkelingen zijn daarom opgenomen in het huisvestingsplan en kunnen op termijn leiden tot minder m2 voor ambtelijke kantoorhuisvesting.
Fruitweg
Per juni 2021 eindigt het huurcontract voor de Binckhorstlaan. De werkzaamheden aan de Binckhorstlaan gaan over naar de Fruitweg. Er is een ontwerpplan opgesteld dat voorziet in natuurinclusief en bijna energieneutraal (BENG) bouwen. De Fruitweg wordt in 2020/2021 verbouwd en per juni 2021 in gebruik genomen.
Verduurzaming panden
In verschillende kadernota’s, het coalitieakkoord, Green Citydeal en samenwerkingsverbanden zijn ambities uitgesproken over het energieverbruik, CO2 besparingen en het gasloos maken van de gemeentelijke panden en het zoveel mogelijk gebruik maken van duurzame energiebronnen.
Concreet:
- Alle panden in de kernvoorraad (Spui, Leyweg en alle stadsdeelkantoren) zijn gestopt met het gebruik van gas in 2030.
- Reductie CO2-uitstoot: 1700 ton per jaar.
In 2021 worden duurzaamheidsplannen opgesteld om deze ambities te kunnen realiseren. Hiermee zorgen we ervoor dat het stadhuis energielabel A kan krijgen en we kunnen stoppen met het gebruik van gas. Ook voor de locaties Laak en Scheveningen worden duurzaamheidsplannen gemaakt naar een energiezuiniger pand.
Duurzame afvalinzameling
In 2021 wordt een nieuwe aanbesteding afgerond en vervolgens uitgevoerd voor een duurzame inzameling en verwerking van het bedrijfsafval. Ook wordt gescheiden inzameling binnen de grotere locaties van de gemeentelijke gebouwen geregeld: in lijn met het stadhuis worden afvalstraten voor gebruikersafval geplaatst.
Interne logistiek
De gemeente streeft naar een optimale mix van gebruikersgemak en leefbaarheid van de stad. Dat doen we met een volledig elektrisch wagenpark bij de gemeentelijke logistieke dienst, maar ook door zo optimaal mogelijk te rijden. Zo dragen we bij aan het terugdringen van de verkeersdruk in de stad. De verdere digitalisering zorgt ervoor dat er minder vaak gereden hoeft te worden. De interne logistiek wordt bovendien versterkt door de inzet van SimplyMile voor een deel van de facilitaire goederen en een deel van de gemeentelijke panden.
Bedrijfsrestaurant
Ook voor het bedrijfsrestaurant geldt: de gemeente wil zowel verduurzamen als goed aansluiten bij de wensen van de klanten. Denk bij verduurzamen aan het meer aanbieden van vegetarisch, veganistisch en biologisch voedsel (RIS 302821). De kosten hiervan blijven een punt van zorg. Afhankelijk van de uitkomsten van verder onderzoek in 2020 zullen in 2021 vervolgstappen uitgevoerd worden