Paragrafen

Vastgoed

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed

Duurzaamheid is één van de speerpunten van de gemeente Den Haag. Een belangrijk element daarbij is de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. In het coalitieakkoord is opgenomen dat de gemeente een voorbeeldrol heeft bij de verduurzaming en dat het de ambitie is, dat aan het eind van deze coalitieperiode, de helft van het gemeentelijk vastgoed in eigen gebruik, (nagenoeg) energieneutraal is. Daarnaast zijn er wettelijke verplichtingen op het gebied van de verduurzaming van (gemeentelijk vastgoed). Zo verplicht het Activiteitenbesluit milieubeheer bedrijven en instellingen om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Dit is de energiebesparingsplicht. Tenslotte is in het Bouwbesluit 2012 opgenomen dat per 1 januari 2023 elk kantoorgebouw minimaal energielabel C moet hebben. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag het pand per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden.

Voor de verduurzaming van het bestaand vastgoed heeft de raad op 17 mei 2018 ingestemd met het raadsvoorstel “Verduurzamen Gemeentelijk Vastgoed” (RIS 299200). Daarmee is een uitvoeringsbudget van € 10 mln. beschikbaar gesteld en aanvullend is € 3,0 mln. gereserveerd. Per 1 januari 2020 bestond de verduurzamingsopgave voor 2020 uit 43 panden die voor het merendeel in voorbereiding waren. Het voornemen is om de werkzaamheden aan deze panden in 2020 af te ronden. Daarmee komt het totaal te verduurzamen panden t/m 2020 uit op 68.  De afronding van alle werkzaamheden voor de eerste tranche van 60 panden per ultimo 2020 ligt daarmee op schema.

Bij het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed is het uitgangspunt dat er zoveel mogelijk aansluiting gezocht wordt bij het reguliere onderhoudsprogramma en die maatregelen uitgevoerd worden met de hoogste energiewinst per geïnvesteerde euro. Ook in 2021 en verder zal deze werkwijze gevolgd worden, met extra nadruk op volledig transitieklare panden. Niet alleen zoveel mogelijk energiebesparing is hierbij het doel. Het streven is nadrukkelijk om panden ook aansluitklaar, of al aangesloten op een duurzame energievoorziening, op te leveren. Dat betekent dat ook minder rendabele maar daarvoor noodzakelijke maatregelen uitgevoerd dienen te worden. Er zijn voor de periode 2021-2024 nog geen middelen in de begroting van de CVDH opgenomen voor de verdere verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. Voor de uitvoering van verdere verduurzamingsmaatregelen in het gemeentelijk vastgoed zullen additionele middelen moeten worden opgenomen. Een deel van de opbrengst uit de Eneco aandelen is daarvoor bedoeld. Van deze verkoopopbrengst is 30 procent bestemd voor energietransitie en verduurzaming. Daarvan is de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed naast extra middelen voor verduurzaming van sportvoorzieningen één van de componenten. Jaarlijks zal in het najaar, via een programmabrief, gedetailleerd ingegaan worden op de verduurzamingsplannen uit de begroting. Na afloop van het jaar zullen via een voortgangsbrief, die aansluit op de programmabrief, de resultaten op het gebied van de energietransitie en verduurzaming aan de raad verstrekt worden.  

Naast de daadwerkelijke uitvoering van verduurzamingswerkzaamheden, werkt de gemeente ook continue aan het inzichtelijk maken van het huidige energieverbruik van het gemeentelijk vastgoed. In dat kader worden energielabelscans en maatwerkrapporten opgesteld. In het tweede kwartaal van 2020 beschikken 386 panden die in eigendom zijn van de gemeente Den Haag, of door de gemeente gehuurd worden, over een energielabel. De komende jaren zal de gemeente doorgaan met het laten opstellen van energielabels en maatwerkrapporten voor al het gemeentelijk vastgoed.

Deze pagina is gebouwd op 06/10/2022 14:10:16 met de export van 09/08/2020 13:43:59